Vasbeton szerkezetek

Egy mai modern építkezésen szinte megkerülhetetlen a vasbeton, vasalt beton alkalmazása. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvetéssel és fogalommal ebben a témában. Az alábbi cikkünkben általánosságban megismerkedhetnek a vasbeton szerkezetekkel. Ezen belül szót ejtünk a vasbeton szerkezetek általános tulajdonságairól, felhasználási területeiről. A teljesség igénye nélkül szót ejtünk a felhasználható anyagokról és azok szerepéről.

Egy mai modern építkezésen szinte megkerülhetetlen a vasbeton, vasalt beton alkalmazása. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvetéssel és fogalommal ebben a témában.
Az alábbi cikkünkben általánosságban megismerkedhetnek a vasbeton szerkezetekkel. Ezen belül szót ejtünk a vasbeton szerkezetek általános tulajdonságairól, felhasználási területeiről. A teljesség igénye nélkül szót ejtünk a felhasználható anyagokról és azok szerepéről.

Vasbeton szerkezetek általános tulajdonságai:

A beton alapvető anyag az építőanyagok széles palettáján. Előnye, hogy bármilyen alakra formázható, valamint miután megszilárdult egy rendkívül szilárd tartószerkezetet kapunk. A nyomóerőkkel szemben rendkívüli ellenállást mutat azonban a húzó- és tolóerőkkel szemben már kevésbé ellenálló.
Ezen tulajdonsága teszi szükségessé, hogy beleágyazott acélszerkezettel növeljük a hajlítószilárdságát. Így kombinálva a két anyag előnyeit, amely így már fokozottan ellenáll a szerkezetet erő külső hatásoknak, erőhatásoknak.

Felhasználási területei:

Rendkívüli tartóssága, teherbírása és könnyű formázhatósága miatt, széles körben alkalmazható anyag az építőiparban. Az ipari felhasználás mellett, lakóépületek építésében is nagy népszerűségnek örvend. Felhasználható többek között koszorúk, födémek, lépcsők, áthidalók, falak, sávalap, valamint aljzat beton építéséhez is.

Vasbeton szerkezet tervezése:

Mielőtt belekezdenénk az építésbe fontos, hogy pontos tervező munka előzze meg. Amennyiben nagy teherbírású, nagyszabású építkezésre adjuk a fejünket fontos, hogy ezt minden esetben bízzuk szakemberre. Hiszen a tervezésből eredő hibát kijavítani a későbbiekben rendkívül költséges és nehéz folyamat.

A vasalás megtervezése során fontos megállapítanunk:

– a betonacél szükséges mennyiségét, a túlzott mennyiségű betonacél felhasználása pont olyan káros lehet az elkészült vasbeton szerkezet tartósságát illetően mint ha túl keveset használnánk fel.
– az egyes acél elemek helyzetét, hogy a lehető legoptimálisabb tartósságot és teherbírást adhassuk az elkészült vasbeton szerkezetnek. Valamint fontos alapvető szabály még, hogy megfelelő vastagságú beton fedje a fém szerkezetet, ezzel elkerülhető, hogy a későbbiek során oxidálódjon. Ezzel jelentősen csökkentve annak élettartamát. Ahhoz, hogy az acélszerkezet a megfelelő helyre kerülhessen szükséges lehet különböző távolságtartó elemek használata. Amelyek különböző méretekben és felhasználási területüket illetően különböző típusokban készen megvásárolhatóak.

Csak ezek megtervezése után ajánlott megkezdeni a betonacél szerkezet megépítésének majd annak betonnal történő beöntésének.

A vasbeton szerkezet építéséhez felhasználható anyagok:

Rendkívül széles felhasználási módjának köszönhetően, nagyon hosszú a felhasználható anyagok, eszközök listája azonban a teljesség igénye nélkül megismertetjük önökkel a legalapvetőbbeket amelyek a Kapos-Épker Kft. kínálatában is elérhetőek.

Betonacél, hegesztett háló:

A betonacél a kereskedelemben szálanként kapható különböző átmérőben és hosszúságban. Fontos jellemzője, hogy felülete bordázott ezzel növelve a tapadási felületet a beton és az acélszerkezet között. Ezt leggyakrabban oszlopok, koszorúk és sávalapok építéséhez használjuk.
Az ebből készen kapható rácsos, hálós szerkezetet nevezzük hegesztett hálónak. Amelyet leggyakrabban nagyobb, kiterjedtebb beton szerkezetek építéséhez használunk.

Kötöző anyagok:

A betonacél elemek egymáshoz rögzítését általában lágyhuzallal végezzük. Rendkívül fontos a megfelelő rögzítés hiszen a felépített fém szerkezetnek elmozdulás nélkül ellen kell állnia a rá öntött beton súlyának, valamint beton simítása során fellépő erőknek.

Távtartó elemek:

Ahhoz, hogy a fém szerkezet a megfelelően helyezkedjen el a betonban, szükség van távtartó elemek alkalmazására. Hiszen ezek alkalmazása nélkül előfordulhat, hogy hegesztett hálónk a beton aljára süllyedve szinte egyáltalán nem ad stabilitást, sőt ha túl melyre süllyed és kilátszik a betonból oxidálódhat ezzel hatalmas károkat okozva.
A túl magasan elhelyezkedő hegesztett hálót nem fedi megfelelő vastagságban beton így az idő előtt feltöredezhet, felülete megrepedhet.
A távtartó elemek különböző formákban és méretekben is elérhetőek a kínálatunkban úgy mint: távtartó kör, -léc és -U-bak. Valamint kifejezetten alsó és felső vasalást közötti távolság megtartására szolgáló S kígyó távtartó is.
Fontos, hogy már a tervezés során ügyeljünk rá, hogy a megfelelő típusú és méretű távtartót válasszuk.

Zsaluzó anyagok, kiegészítők:

A kiöntött beton elfolyását, elmozdulását akadályozzák, valamint ezzel egyidejűleg megfelelő helyén tartását segítik a különböző a zsalu elemek.
Amennyiben ezt nem kívánjuk saját magunk megépíteni vagy a munka jellege ezt nem teszi lehetővé elérhetőek kész zsaluzó elemek.
Ezek leggyakrabban betonból vagy nagy teherbírású rétegelt lemezből készülnek.
A beton zsalukövek a beton megszilárdulását követően a helyükön maradnak például oszlopzsaluk.
A rétegelt lemezből készült úgynevezett zsalutáblák, zsalulemezek a száradás után lebontásra kerülnek így akar a későbbiekben újra felhasználhatók. Ennek megkönnyítésére kaphatóak speciális sablon- és zsaluleválasztó szerek, hogy a zsalu leválasztását követően a beton felülete szebb és simább legyen.

Cikkünk zárásaként fontosnak tartjuk elmondani, hogy senkit nem szeretnénk megfelelő ismeretek nélkül építőipari munkák otthoni elvégzésére buzdítani. Célunk mindössze annyi, hogy megismertessük önöket néhány alapvető fogalommal és eljárási rendel.
Mindig kérje szakember segítségét!!!

Bejegyzés megosztása:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Ajánlott bejegyzések

Egy mai modern építkezésen szinte megkerülhetetlen a vasbeton, vasalt beton alkalmazása. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvetéssel és fogalommal ebben a témában. Az alábbi cikkünkben általánosságban megismerkedhetnek a vasbeton szerkezetekkel. Ezen belül szót ejtünk a vasbeton szerkezetek általános tulajdonságairól, felhasználási területeiről. A teljesség igénye nélkül szót ejtünk a felhasználható anyagokról és azok szerepéről.
Blog
admin

Vasbeton szerkezetek

Egy mai modern építkezésen szinte megkerülhetetlen a vasbeton, vasalt beton alkalmazása. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvetéssel és fogalommal ebben a témában. Az alábbi

Tovább olvasom »
Napjainkban mikor gazdasági- és energiaválság súlyt bennünket kiemelten fontossá válik a lehető leggazdaságosabb életvitel kialakítása, éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy néhány szót ejtsünk a hőszigetelő rendszerekről.
Blog
admin

Hőszigetelő rendszerek

Napjainkban mikor gazdasági- és energiaválság súlyt bennünket kiemelten fontossá válik a lehető leggazdaságosabb életvitel kialakítása, éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy néhány szót ejtsünk a hőszigetelő

Tovább olvasom »