Hőszigeteléshez kőzetgyapot vagy üveggyapot?

 

Mi a különbség a kőzetgyapot és üveggyapot hőszigetelő anyagok között?

Kristálytanilag tekintve mindkét anyag üvegnek tekinthető: csupán míg az üveggyapot készítése során ténylegesen üveget olvasztanak, amit aztán centrifugálnak, addig a kőzetgyapot esetében kőzetet olvasztanak fel, ami ezt követően több tárcsára folyik, szétcsapatják, és aztán alakul üveges állapotúvá. Mindkét anyag jó hő- és hangszigetelési képességgel rendelkezik, persze más-más terméktípusok különböző paraméterekkel bírnak. Az alábbiakban arra törekszünk, hogy általános jellemzést nyújtsunk a kőzetgyapot, illetve az üveggyapot alapú hőszigetelő anyagokról.

Mi a kőzetgyapot?

A kőzetgyapot egy természetes eredetű, elsősorban bazaltból és újrahasznosított anyagokból előállított hőszigetelő anyag, amely változó sűrűséggel és különböző vastagságú lapok illetve szőnyeg formájában kerül forgalomba.

Miért érdemes kőzetgyapotot használni hőszigeteléshez?

Azon túl, hogy remek hőszigetelő hatása van, jó hangszigetelési képességekkel is rendelkezik. Rendkívül időtálló, az idő múlásával akár több évtizedig is megőrzi eredeti állagát és kedvező tulajdonságait, mivel az anyagban lévő levegő az, ami hőszigetel. Jól bírja az extrém magas hőmérsékletet is, gyakorlatilag nem éghető. A kőzetgyapot anyagú hőszigetelő rétegeket az épületszerkezet oldalától rendszerint egy olyan párazáró fólia választja el, amely elejét veszi annak, hogy a belső és a külső légtér hőmérséklet különbségéből fakadó pára illetve a mozgásban lévő levegő bekerüljön a hőszigetelő rétegbe. A kőzetgyapot hőszigetelő anyagok nem változtatják térfogatukat a hőmérséklet változás hatására, mivel nincs hőtágulásuk.

A megfelelő hőszigetelő anyagok kiválasztásakor tekintetbe kell venni az épület magasságát is

A kőzetgyapot anyagú hőszigetelés és a teljes homlokzat nem fog leégni, magas hőmérséklet hatására sem bocsájt ki füstöt és egyéb káros hatású gázokat. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezése szerint a közepes magasságú épületek 8 centiméternél vastagabb hőszigetelő rétegeiben, a jól szellőző homlokzatokon, illetve a magas épületek ablakkal vagy egyéb nyílással rendelkező homlokzatain csak olyan anyagokat szabad felhasználni, amelyek nem égnek el, A1 vagy A2 kategóriába sorolhatóak. A Tűzvédelmi Szabályzatból fakadóan tehát fokozott jelentőséggel bír az, hogy milyen mértékben éghető egy adott anyag, különösen akkor, hogyha egy magas épület homlokzatán akarnak eszközölni kiegészítő hőszigetelést.
A kőzetgyapot hőszigetelő anyagok maradéktalanul megfelelnek a kifinomult tűzvédelmi előírásoknak, ugyanúgy a kontakt homlokzati, mint a szerelt homlokzatok hőszigeteléséhez illetve felújításához. Mindazonáltal kőzetgyapottal legtöbbször a szerelt válaszfalak hőszigetelését szokták kivitelezni, de gyakran alkalmazzák a tehermentes födémek, tetőterek szigetelésére is.

A kőzetgyapot hőszigetelő anyagok szálas anyagszerkezete hangszigetelő hatással is bír

Nem utolsó szempont az sem, hogy milyen egy ház hangszigetelése ? főleg hogyha zajos környéken lakunk. A kőzetgyapot alapú homlokzati hőszigetelő rendszerek szálas anyagszerkezetüknek köszönhetően nagyban hozzájárulnak a lakás zajvédelméhez. Bizonyos hőszigetelő anyagok, például egyes műanyag hőszigetelő habok a falszerkezet zajvédelmi képességeinek csökkenését is eredményezhetik. Fontos tehát ezt a szempontot is tekintetbe venni, mikor azt latolgatjuk, milyen anyagot használjunk hőszigetelő rendszerünk kivitelezéséhez.

Mi az üveggyapot?

Az üveggyapot érintése a gyapjúhoz hasonlít, de mint a neve is mutatja vékony üvegszálakból áll. Ezért hívják üveggyapotnak. Az üveggyapot anyagú hőszigetelés rendszerint legalább 35%-ban újrahasznosított üvegből készül, tehát környezetbarát. Előállítása igen csekély mértékű környezetszennyezéssel jár, illetve maga a kész üveggyapot is újrahasznosítható. Egyik alkotórésze a sütet, mely homokból, egy kevés hamuból, mészkőből és más ásványi anyagokból áll. Másik része az üvegtörmelék, ami palackok és ablakok üvegszilánkjaiból készül, ezeknek ez a másodlagos felhasználásuk.

Miért érdemes üveggyapotot használni hőszigeteléshez?

Az üvegszálas hőszigetelés is remek megoldás arra, hogy a kellemes meleg levegőt otthonainkban tartsuk, tehát hogy csökkentsük az épület hőveszteségét, és növeljük az energia-kihasználás mértékét. Az üveggyapot rendkívül rugalmas, finom szálszerkezettel és alacsony testsűrűséggel (típusonként változó jelleggel 10-100 közötti kg/ m3 értékkel) rendelkezik. Az üveggyapot hőszigetelő anyag nem veszélyes az egészségre nézve, és a kártékony rágcsálóknak, rovaroknak sem jelent táplálékforrást. Nehezen gombásodik, ritkán penészedik.

Üveggyapot hőszigetelő anyagok és tűzvédelem

Az üveggyapot hőszigetelő anyagok nagyon jól bírják a magas hőmérsékletet. A1-es tűzvédelmi besorolással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem éghetőek.

Az üveggyapot előnyös páratechnikai tulajdonságai

Az üveggyapot alapú hőszigetelések jó páraáteresztő képességgel bírnak, azaz csak kis mértékben akadályozzák a párás légmozgást. Többrétegű hőszigetelések esetében ajánlatos közvetlenül a legkülső réteg alatt használni. A páradiffúzió mértékét elsősorban az határozza meg, hogy mennyi levegő található az üveggyapotban. Nem szívja a nedvességet, hanem átengedi, kiadja magából, így több éven keresztül is azonos hőszigetelő hatást érhetünk el vele.

Az üveggyapot hőszigetelő anyagok hangszigetelő képessége

Hatékonyan használható az üveggyapot hőszigetelő anyagok akkor is, ha akusztikai szigetelést szeretnénk elérni. Az üveggyapot rendkívüli hangelnyelő tulajdonságát rugalmas szálszerkezetének, nagy, nyílt pórusainak, és alacsony testsűrűségének köszönheti.

 

Bejegyzés megosztása:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print